BITTE & BLANDAT | Diabetes | Funderingar

Varför så arga? Vi har ju samma mål!

17 maj, 2017

En blind typ 1-diabetiker ger ut en bok om hur han kommit på ett sätt att hantera sitt blodsocker på ett framgångsrikt sätt.
Helt suveränt bra!

Han springer ett sjukt tufft terrängbanelopp.
Wow, vilken bedrift!

Ett företag skänker en stor summa pengar till Kostfonden för en studie om barnfetma.
Fantastiskt!

Eller?

En blind typ 1-diabetiker ger ut en bok om hur han kommit på ett sätt att hantera sitt blodsocker på ett framgångsrikt sätt.
Folk blir som galna. Han ljuger, han får skylla sig själv som blivit blind. Bönor är inte LCHF. Han är en kvacksalvare. Samt livsfarlig.

Han springer ett sjukt tufft terrängbanelopp.
Här är det visst svårt att hitta något att kritisera. Men “hur i h-vete kan han få så mycket uppmärksamhet i media?!”

Ett företag skänker en stor summa pengar till Kostfonden för en få igång en studie om barnfetma.
Folk skriver att de ska bojkotta företaget. För Kostfonden är “oseriös, pro-LCHF och pseudovetenskaplig”. Personer engagerade inom Kostfonden misskrediteras. En person anses dock ha varit bra tidigare, men efter att ha engagerat sig i Kostfonden så var visst all den kunskapen och erfarenheten inte värd ett vitten. Det hävdas även att forskning på kost och diabetes är helt onödig.

Hur det här med typ 1 och kost öht kom upp i diskussionen är mig en gåta. Den aktuella studien berör BARNFETMA.

Kan någon förklara för mig varför det är så här? Jag fattar nämligen ingenting. Det är väl suveränt att diabetes uppmärksammas, många tycker ju att diabetes hamnar i skuggan av andra sjukdomar. Det är väl fantastiskt om det forskas på diabetes och kost? En bot står troligen högst upp på alla diabetikers och deras anhörigas önskelista. Men fram tills dess vi har ett bot, då? Är det inte bra att man i väntan på ett botemedel får svart på vitt vilken kost som är lämpligast vid typ 1-diabetes? Ett argument mot typ 1 och LCHF/lågkolhydrat är risken för ketoacidos. Då är det ju SUPERVIKTIGT att vi får igång studien om detta och får ett svar?

Jag är så satans trött på det här nu. Kan vi inte komma överens om en sak: när lusten att kasta paj pockar på – fundera på om det du vill skriva gynnar diabetiker! Det skulle nämligen göra debatten så mycket sakligare och därmed kanske ta oss framåt.

Till dig som läser kritiken mot LCHF/lågkolhydratkost i kombination med typ 1-diabetes och blir skrämd: gå med i Smarta Diabetiker på Facebook och läs hur det fungerar för andra. Därefter kan du själv göra ett aktivt val om du vill prova eller inte. Läs på och gör ett aktivt val!

Och vad man än tycker om Kostfonden, diabetes, LCHF/lågkolhydratkost, bönor och blinda galningar som springer Tough Viking: vi kämpar alla för att göra tillvaron bättre och enklare för alla diabetiker. Vi borde faktiskt göra det sida vid sida.

Pst! Om du tycker att det vore toppen att få igång oberoende forskning om vilken kost som är lämplig vid typ 1-diabetes, skänk en slant eller bli månadsgivare hos Kostfonden!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *