STRECK I DEBATTEN

Vaknar, gör en kopp kaffe och sätter på nyheterna. Det första jag ser är ett inslag som handlar om dietfanatiker, vilket i detta fall likställs med LCHF:are. Sen tittar jag in hos Kostdoktorn vars senaste inlägg handlar om hot och LCHF. En mindre bra start på dagen.

Just nu känns det som om LCHF halkat tillbaka flera steg. De senaste dagarnas nyhetsrapportering om LCHF och barn med typ 1 diabetes har väckt stor ilska. Jag blev själv arg till att börja med, men kanske mest uppgiven. Hur ska vi nå ut med kunskap och information när några drar det hela alldeles för långt och börjar hota folk?

Jag har hängt med i LCHF-svängen sedan -08. I början var det regelbundna “sammandrabbningar”, och jag blev själv så attackerad i ett LCHF-forum att jag lämnade det. Sedan lade sig lugnet. Små debatter bubblade ibland upp, men det var som om LCHF blivit accepterat, folk behövde längre inte argumentera med stridsyxan i högsta hugg.

Sedan jag började engagera mig i diabetes och lågkolhydratkost/LCHF, har jag verkligen fått erfara att 1) LCHF är långt ifrån accepterat samt att 2) folk på alla olika sidor och kanter är helt rabiata och saknar både hyfs och vett. Personangrepp, härskarteknik, förödmjukelser är vardagsmat. Min lista över blockerade personer på Facebook har vuxit rejält på sistone.

Man brukar prata om hur ungdomar uppför sig i sociala medier. De det gör känns som en piss i Mississippi jämfört med hur VUXNA människor beter sig.

Ni, på båda “sidor”, som är så hätska och arga: vad tror ni att ni kan uppnå med det egentligen? Ni sabbar allting, och för oss inte ett enda steg framåt. Målet för oss alla, oavsett kost, är ju att folk ska må bra och hålla sig friska. Att kasta skit och anklagelser gör ju ingen människa gladare direkt.

En annan aspekt som försvårar debatten är förmågan att kommunicera och diskutera via text. Små nyanser i det som skrivs kan tolkas på helt olika sätt. Tolkas det fel, är bråket igång. Alla har vi olika kunskaper, men alla ska givetvis kunna delta i debatten. Vi måste vara lite snällare mot varandra och inte feltolka (ibland med vilje) och sluta anmärka på petitesser.

Det vore så skönt om någon kunde ställa sig upp och skrika “STRECK I DEBATTEN!” och det blev knäpptyst och folk fick skriva upp sig på en talarlista och prata för sin sak i lugn och ro.

Hot är ALDRIG ok. Vilken falang det än kommer ifrån. Väx upp, för sjutton.

160411
Ett förtydligande: Jag har förstått att min text kan missförstås. T.ex. så är de personer jag blockerat på Facebook inte LCHF:are. Debattklimatet LCHF:are emellan upplever jag är på en bra nivå nu för tiden. Det känns dock som att vissa
motståndare till LCHF är argare idag än någonsin tidigare. Jag förstår inte vitsen med att gå in på en sida/ett forum för folk som har en annan livsstil och börja hacka på deras kostval.

 

Vad gäller riktigheten i de påstådda hoten har jag inte möjlighet att avgöra vad som hänt eller ej. Men givetvis är det inte ok på något sätt, om det nu hänt. 

 

 

4 svar på ”STRECK I DEBATTEN”

  1. Rätt rutet! Precis vad jag skulle sagt om saken. Har själv märkt att det på vissa bloggar blivit en tråkig ton.
    Då även mellan LCHFare! Kommer inte att sluta med LCHF, men sluta läsa vissa bloggar om detta inte tar slut. Ingen vinner på detta!

  2. Hej ! Nu handlar inte detta om ditt inlägg. Jag vill tacka dej för att du har fått mej att börja koka benbuljong. Jag började med märgben ( snodde hundens ) plus grönsaker och kryddor,det blev jättegott men det blev inte gele, men så hittade jag oxsvans och tänkte nu jäklar skall det kokas benbuljong, la i lite kryddor, en bit rotselleri, purjo och kålrot och lät det koka några timmar, silade och ställde in i kylen och nästa dag BINGO det var gele. Nu har jag köpt en eko kyckling och en rimmad fläsklägg kommer att bli kanon, men än så länge ligger det i frysen. Tack.
    Kristina

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.