Spanskt sockerkrig

Medvetenheten om allt onödigt och skadligt socker i vår mat sprider sig. Olika personer och organisationer gör vad de kan för att göra folk uppmärksamma på detta. Ett helt suveränt initiativ är Sin Azúcar (Utan Socker), som faktiskt är ett konstprojekt! Det går ut på att fotografera produkter som är mycket kända i Spanien och som många äter. Bredvid produkten får sockerbitar illustrera hur mycket tillsatt socker produkten innehåller. Mycket talande.

I dag halkade jag över en ny aktör på sockerhimlen: Con Azucar (Med Socker)! Hur sjukt är inte det?! Bakom detta initiativ står IEDAR (Instituto de Estudios De Azúcar y Remolacha (ung. Institutet för studier om socker och betor). Under fliken ”Om oss” står följande att läsa:

Institutet för studier om socker och betor (IEDAR) grundades 1986 med uppdraget att tjäna spanska samhället och alla institutioner inom området mat, utbildning och hälsa genom att främja vetenskaplig forskning och spridning av sunda matvanor för alla medborgare.

Socker, dess unika egenskaper som livsmedel och användning som en ingrediens i ett brett utbud av produkter och recept, är en av de baslivsmedel att konsumenten bör ha kunskap om. Därför är kommunikation en av de viktigaste verksamhetsområdena där Institutet är avsedd att vara informativ referens.

Min spanska är inte på topp, men jag har nog lyckats få fram andemeningen.

Så, detta Institut har nu tagit fram utbildningsmaterial för skolorna, både till elever och lärare. Boken som riktar sig till barnen har titeln ”EL AZÚCAR TE ENSEÑA EL MUNDO DE LOS ALIMENTOS” som betyder ungefär ”Sockret lär dig om världens mat”.

Man baxnar ju redan där.

Och så här står det om socker i boken:

SOCKER
Sockret vi normalt konsumerar är vitt socker eller farinsocker.
Det kallas också sackaros och ursprunget är naturligt, eftersom det kommer från sockerbetor och -rör.
När kan du äta det? Den bästa tiden är när det är dags att vakna upp till frukosten, för att kunna stå på fötterna.
Du kan sockra mjölken eller apelsinjuicen med det. Sålunda  får du vitalitet och en önskan om att du faktiskt behöver gå i skolan.
Utöver detta kan du dessutom, efter en någon av dina måltider eller mellanmål, ta en vanlig yoghurt med socker
eller ta någon av sötsakerna som vanligtvis görs hemma.

Återigen, min spanska… Men jag lovar att min översättning inte är helt uppåt väggarna.

Det här är så uppenbart och utstuderat idiotiskt och dumt att jag gärna vill tro att det är på på låtsas. Men det står mycket pengar på spel. Fast deras krigsföring baseras på en strategi de inte kan vinna med: de verkar helt enkelt utgå ifrån att folk är dumma i hela huvudet.

Och följ gärna sinazucar.org på Facebook! Bilderna är fenomenala och oavsett det språk man talar så förstår man dem.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *