”Och hur går det med klimakteriet, då? Tack bra!”

För ett år sen skrev jag om mitt inträde i klimakteriets spännande värld – ”Jaha. Dags för nästa fas i livet, då”. Några dagar tidigare hade jag börjat smörja mig med Progesterall, ett bioidentiskt progesteron. Så nu har jag hållit på med det i precis ett år!

Efter några månader bytte jag ut Progesterall mot en mer koncentrerad kräm (10 % från Ona’s Natural). Jag märkte ju ganska snabbt skillnad med Progesterall, men efter ett tag räckte det inte till. Jag blev trött och slö och lite plufsig igen. Inte ovanligt alls, då man faktiskt kan trigga igång östrogenproduktionen mha progesteron. 10 % gjorde verkligen susen! Jag behöver först och främst inte smörja varenda fläck på kroppen för att få i mig tillräckligt. En liten klutt morgon och kväll på insidan av låren eller underarmarna och TADA! så mår jag som en prinsessa!

Det var förresten en period då jag luktade svett så in i norden 😛 Men det gick över ganska snabbt. Till min omgivnings lättnad.

Förutom att mensen kommer med allt längre mellanrum och är tämligen obetydlig, så är läget följande:

  • Vallningar har jag fått, men de är så minimala att det lika gärna vara nåt annat 😀 Dock, när temperaturen steg från minus fem till plus tjugofem på ett dygn…. Då höll jag på att få spunk.
  • Jag sover jättebra, inga nattliga svettningar.
  • Ingen oro eller ångest.
  • Jag går ner i vikt. Har stått stadigt i några år, men helt plötsligt har jag tunnat ur utan att ha gjort något medvetet för att göra det. Jag äter som vanligt. Och rör mig faktiskt mindre, eftersom vi inte har några hundar längre. Å andra sidan har jag mycket energi och massor av roligt att jobba med, så jag är allt annat än en soffliggare.
  • Jag har börjat läsa böcker igen! Min läslust har varit som bortblåst de senaste åren, men nu så är jag igång igen. Kan bero på att jag haft lite skit kvar i ryggsäcken efter min utmattningsdepression, men att få ordning på hormonerna är ju inte till nackdel för hjärnan 🙂

Det finns olika skolor om det här med bioidentiskt progesteron, jag har gått efter det jag läst på http://www.progesterone-info.com/. Samt givetvis på hur jag mår!

Klimakteriet beskrivs ofta som ett helvete. Jag VET att många har det superjobbigt! Men mitt råd är att inte ha några förutfattade meningar om klimakteriet och livet som medelålders kvinna. Läs på, prata med vänner om hur de mår och hur de hanterar livet och hälsan och försök hitta en väg som passar för dig. Däremot tror jag att alla vinner på att äta låkolhydratkost – att undvika socker och gluten gör mycket för välbefinnandet!

 

2 svar på “”Och hur går det med klimakteriet, då? Tack bra!””

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *