BITTE & BLANDAT | Funderingar | Hälsa | Övrigt

När man får vila ordentligt

14 januari, 2020

Alltså VERKLIGEN vila. Jösses.

För en vecka sedan kom vi hem efter tre veckors semester. Det var precis vad jag behövde! De två första veckorna var oerhört intensiva: utflykter och äventyr i stort sett varje dag. Så många intryck, mycket ny kunskap. Och min hjärna släppte sakta men säkert allt som ockuperat min hjärna inte enbart under 2019.

När vi landsteg på den paradisö vi skulle tillbringa sista semesterveckan på, fylldes jag av ett lugn som är helt nytt för mig. Jag har alltid haft många järn i elden och fått dåligt samvete när jag inte haft något produktivt att lägga min energi på. Men här! Jag släppte ALLT. Den där jobbiga känslan av att alltid vara lite på spänn – och som jag burit på den största delen av mitt liv: borta. Puts väck.

Så klart hade jag ambitioner med denna vecka! Jag skulle promenera runt ön varje morgon, bestiga det lilla berget, simma. Jomenhejdu… Efter en dag kastade jag alla ambitioner åt häcklefjäll.

Jag har verkligen bara varit.

Jag har vaknat lagom till frukost. De flesta gånger var jag den första gästen på plats. En cappuccino, en till. Lite frukt, kokosyoghurt och ibland en skiva glutenfritt (och jättegott!) bröd. Därefter en stund i hängmattan eller solstolen. Lunch. Lite vila på rummet för att komma undan den allra starkaste solen och värmen. Sedan stirra ut mot havet och vila blicken mot horisonten. Middag. Och ett glas champagne. Ibland en efterrätt.

Efter ett tag blev jag enormt sugen på att få läsa. Jag har haft riktigt svårt för det under många år. Har jag hittat en bok jag velat läsa, har det tagit mig lång tid att ta mig genom den. De jag läst klart kan räknas på ena handens fingrar. Blicken har fladdrat, jag har fått läsa samma stycke om och om igen. Blivit trött, både i huvud och ögon. Men nu! På fyra dagar läste jag ut tre böcker – TRE! Jag slukade dem.

Den stora förbättringen efter min utmattningsdepression kom för flera år sen. Den här semestern tog mig ytterligare en liten bit framåt. Fram till ett läge som jag faktiskt inte trodde existerade. Ungefär som när folk som tycker att de mår ok lägger om livsstilen och upptäcker att de faktiskt kan må ÄNNU bättre 🙂

Jag vet att jag är priviligerad. Långt ifrån alla kan åka på semester eller unna sig en paus i livet. Jag vet, för jag har varit där själv. Men jag tänker så här: oavsett livssituation tror jag att många kan göra någon liten förändring som gör att man kan få plats med lite mer syre i lungorna, tagga ner, få lite mer energi. Sänka ambitionsnivån. Och får man bara det där första lilla, så kan lite lugn och ro få plats och man kan se klarare och kanske få både ork och lust att gå ett steg längre.

Nu är jag laddad för en spännande vår! Jag vet ännu inte vad tusan jag ska syssla med (förutom lite översättningsjobb, då). Men det ploppar plötsligt upp (eller så helt enkelt har jag återfått förmågan att ta in och emot?) annat som jag ser som steg på vägen mot att hitta rätt. Som nu på söndag då jag ska gå på Dreamers & Doers, en heldagsworkshop arrangerad av 4good, Sveriges största kvinnliga nätverk. Då ska vi få göra bokslut för 2019 och göra en plan för 2020. Jag har drömmar och önskningar – jag hoppas här få verktyget för att få till en plan för att uppfylla dem!

Only registered users can comment.

  1. Vilken fin text och reflektion. Den ger stöd och pep oavsett status och pengar. Lycka till. Jag hoppas att 2020 blir ett lyckosamt år att realisera fler drömmar. Mvh Karin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *