Kan man lita på en dietist som arbetar för Brödinstitutet?

 

I senaste numret av ”Allt om diabetes” skriver dietisten Maria Sitell följande:

” Idag finns det gott om så kallade ekobubblor med stark tendens till faktaresistens där ”den andra sidan har fel” och konspirationsteorierna haglar. Ett tydligt exempel är tyvärr Lchf-läran, som i likhet med Trump-anhängare bara stärker sina egna rön och har enkla lösningar utan tanke på konsekvenser i det långa loppet. Med vetenskapen är det precis tvärtom: inget är helt säkert men det vi litar på är väl fastställt”

Jag satte fettkaffet i halsen när jag läste detta. Först blev jag heligt förbannad. Sen blev jag ledsen. Därefter hittade jag lite mer info om Maria Sitell. Hon är talesperson för Brödinstitutet. Som är ett dotterbolag till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. #superfail

Det jag blir så ledsen över är att hon med sin text totalt negligerar och nedvärderar alla de diabetiker som mår så mycket bättre med LCHF/lågkolhydratkost. Människor som ätit så här i flera år med flera hälsoförbättringar och fortfarande mår bra. Ett stabilare och lägre blodsocker, många gånger helt normala blodsockervärden, viktnedgång, inga mediciner, kraftigt sänkta insulindoser, piggare, mindre värk, mindre ångest – listan kan göras hur lång som helst.

Jag skulle vilja att alla som hävdar att de diabetiker som väljer att äta LCHF/lågkolhydratkost är konspirationsteoretiker, faktaresistenta och ointresserade av forskning gick med i Smarta Diabetiker. Om de gjorde det, skulle de ganska snabbt inse att det är DE som är faktaresistenta och förhoppningsvis släpper på prestigen och tar till sig de kunskaper och erfarenheter som finns i gruppen.

 

Svaret på frågan i rubriken är rätt och slätt ”nej”.