BITTE & BLANDAT, Funderingar, Hälsa, kost

Joho! Jag har rätt, du har fel!

Jag minns än idag hur jag var i min ungdom. En engagerad och vetgirig besserwisser. Jag gick på som en ångvält, stampade med foten som en trotsig treåring. Jag var så tvärsäker på att det jag tyckte var det enda rätta. Alla andra hade fel.

Och fy tusan så fel jag har haft genom åren 😀

När det gäller kosten har jag verkligen förändrats. I början av mitt LCHF-liv var jag enormt enkelspårig – jag hade tunnelseende. Nu har jag en betydligt mer avslappnad syn på kosten. Och har insett att det inte finns en modell som passar för alla.

Ta t ex det här med spannmål. Gluten är en bov, inte tu tal om annat. Jag anser ändå att en människa som är frisk och normalviktig faktiskt kan äta en brödskiva då och då. Helst då något som inte är gjort av något ”modernt” spannmål som är sprängfyllt med gluten. Om inte spannmålet hade manipulerats så mycket och vi istället fortsatt äta ursprungsvarianterna, tror jag att vi hade sluppit många hälsoproblem.

Rotsaker, då? Samma där – en frisk och normalviktig person kan gott äta det. Är du diabetiker är risken stor att ditt blodsocker skjuter i höjden.

När jag skriver om bönor betyder det INTE att jag rekommenderar bönor. Jag skriver utifrån mig, min erfarenhet och information jag hittat. Alla får ta till sig vad de vill och sedan göra precis som de vill. Jag sitter inte på någon allenarådande sanning om bönornas vara eller icke vara. I ärlighetens namn skiter jag fullständigt i om folk äter bönor eller inte. Det är ett fritt val.

Trots att jag för egen del inte ens skulle överväga att bli vegetarian för att jag tror att vi bör äta kött, så finns det helt klart vegetarianer som är friska och mår finfint. Har de fel? Tror de bara att de mår bra? Inbillningsfriska.

De senaste åren har fokus hamnat på mage/tarm och vår tarmflora. Kan vi genom att ta hand om den bättre klara av sånt som vi trott att vi inte ska äta pga att vi (tror att vi) inte ätit det under hela evolutionen? Helt klart är att människan ätit fröer, nötter, bönor och spannmål under delar av den. Hade vi fortsatt att göra det om vi inte sabbat våra tarmbakterier med mat gjord på allt annat än riktiga råvaror?

Min uppfattning om en sund kost baseras alltjämt på LCHF. Att man inte ska vara rädd för fett, hålla sig så långt borta som möjligt från socker och annat som får blodsockret att stiga för mycket, undvika modern hittepåmat, äta grönsaker. Med detta som utgångspunkt formar man sedan sin egen modell utifrån sitt eget hälsotillstånd. Kanske vill man äta frukt ibland, gör det då – men välj äldre sorter som inte har manipulerats till att bli så söta som möjligt. Och ät efter säsong, att ha tillgång till frukt året om är en nymodighet. Här i Sverige har vi t ex aldrig kunnat äta supersöt mango eller ananas dagligen förrän under senare tid.

I grunden gäller dock att folk faktiskt får äta precis som de vill. Mår de dåligt och vill ha hjälp ska de självklart få det. Är de nyfikna och vill veta – informera! Men att pracka på andra sin egen sanning är inte ett framgångsrecept.

Till syvende och sist har vi ingen konkret och absolut fakta om hur och vad vi ätit genom årtusendena. Det enda vi med säkerhet vet är att vi inte åt t ex smaksatt lättyoghurt på 1300-talet. Vi kan bara gissa och göra så gott vi kan utifrån det. Viktigast är dock att vi är öppna för att tänka om.

Pst! Vill du lära dig mer om kost och hälsa? Kolla då in The Low Carb Universe, ett lågkolhydratevent på Mallorca i november!

1 thought on “Joho! Jag har rätt, du har fel!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *