Jodå, jag också.

Ett inlägg som är helt OT. Skrev detta på min privata Facebook igår, men lägger upp även här. Kanske hjälper det någon att förstå.

Jag har lite svårt att samla ihop och sortera allt jag känner och tänker för #metoo. Jag är arg, ledsen och skäms. Arg för att jag först som 51-åring insett att beteenden som jag betraktat som normala faktiskt inte är det. Ledsen för att vi är så många och att så många mår så enormt dåligt. Och jag skäms för att jag inte reagerat när jag säkerligen kunnat göra det.

Jag har sluppit de grövsta övergreppen, tack och lov. Majoriteten har ofta varit verbala. Mängder av gånger har jag bitit ihop och låtit dem passera. Några gånger har jag reagerat väldigt starkt.

Som den gången en chef förvånat utbrast: ”Men vill du verkligen jobba, Bitte? Jag trodde att du ville vara hemmafru?” Det gjorde så förbaskat jäkla ont och jag fattade inte hur någon kunnat få det intrycket av mig, då jag gjort allt för att bevisa motsatsen. Jag reste mig och gick. Och kom aldrig tillbaka. Men har mer än en gång tänkt tillbaka på detta och funderat på om en man någonsin skulle fått den frågan.

En annan man fick en flaska öl innanför sin kavaj. Superbarnsligt, men just då var det vad jag gjorde.

Och gissa om jag har haft ångest och känt mig dum när jag tänkt på dessa tillfällen, trots att massor av år gått sen dess. Ni kan ju för övrigt gissa att detta var topplocket som flög av efter flera andra incidenter. Regelbundna taggiga småstick läggs på hög och blir till slut för många för att man bara ska kunna rycka på axlarna.

#metoo rymmer för mig så mycket. Det är gliringar, blickar, tafsande, nedlåtande kommentarer som grundar sig i det kön jag tillhör. Det är därifrån till det allra grövsta och allt däremellan.

En del anser att vi som inte råkat ut för det allra värsta inte ska använda #metoo. De har inte fattat. Vi MÅSTE lyfta även det som inte är det värsta för att få alla som tafsar och slänger ur sig dumheter att inse att det är redan DÄR som gränsen går. Vi ska inte acceptera att bli kallade för horor. Vi ska inte acceptera att någon trycker sig lite extra mot oss i kön eller på bussen. Vi ska inte låta vare sig små flickor eller pojkar tro att kärlek börjar med bråk. Det är för det första helt vidrigt att lära redan små flickor att de som gillar dem gör dem illa. Men också för att det får alla manliga varelser att framstå som viljelösa offer för någon slags biologiskt betingad oförmåga till impulskontroll.

Herregud.

Och visst, det finns kvinnor som kan vara sviniga också. Men i ärlighetens namn: finns det någon enda person i detta avlånga land som ser det utbredda kvinnliga förtrycket av män som det stora problemet? Jag förringar absolut inte de män som blir oacceptabelt behandlade. Förhoppningsvis så innebär #metoo att ALLA, oavsett kön, lär sig att vi ska behandla varandra med respekt.

För det är precis det vi ska göra nu med #metoo. Vi ska prata hål i huvudena på våra barn om vad som inte är ok och hur man beter sig och visar respekt och vi ska även visa det genom handling. Vi ska säga ifrån när vi hör någon på t-banan kalla någon för fitta eller hora eller trycker sitt kön emot oss. Vi ska säga ifrån när den där kollegan drämmer till med en sexistisk kommentar. Vi ska säga till den lilla killen som drar en tjej i håret att kärlek inte alls börjar med bråk. Vi ska tänka på hur vi själva uttrycker oss.

Så.

4 svar på “Jodå, jag också.”

  1. En liten tanke: kan det inte vara så att för att männen ska veta vad som går an och inte så måste kvinnorna tala om vad det är. Har en känsla av att vi kvinnor ofta tiger om det och tycker att männen ska veta det ändå, de tror att vi accepterat det. Om man inte vet att det är fel, hur ska man kunna rätta till det då?

  2. Varför ska ansvaret för hur männen uppför sig läggas på offren? Det är ta mig hm-hm föräldrarnas ansvar att UPPFOSTRA sina söner så de vet hur man ska uppföra sig! Jo visst är det bra att säga ifrån, sätta ned foten. men att lägga ansvaret på de utsatta är samma trötta sak som att lägga ansvaret för att undvika våldtäkter på kvinnors uppförande och klädsel istället för att lära uppväxande pojkar ”våldta INTE, tafsa INTE, sluta se flickor och kvinnor som endast potentiella liggobjekt, flickvänsobjekt, fruobjekt och börja se flickor och kvinnor som MEDmänniskor, inte kroppar för era nöjen.” Jag är så trött på att kvinnor/flickor ska ta ansvar för mäns hanterande av männens egen sexualitet, de är väl för tusan människor med hjärnor. Kan männen inte ta ansvar för vad de gör med sina egna drifter undrar jag faktiskt varför vi ger dem ansvaret att ha rösträtt…

  3. @Lottsky
    Håller med. Men innan poletten trillar ner får vi hjälpas åt att lära dem vad som inte är acceptabelt. Förhoppningsvis går budskapet in lite snabbare om det kommer från flera håll!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *