Hittepåmat – hur dumma är vi?

Vad du än äter för kost – vegansk, ketogen, Viktväktarna, Medelhavsdiet, tallriksmodellen eller inte bryr dig alls: ät bara RIKTIG mat!

Äter du en kost som anses hälsosam och samtidigt trycker i dig knasigheter med onödiga konstigheter? Det finns en uppsjö av färdiga produkter – bars, smoothies, kakor, energidrycker, godis mm – som kanske är “godkända” enligt din kostmodell, men jag skulle absolut inte kalla dem för “hälsosamma”.

Riktig mat har ingen innehållsförteckning. Riktig mat har inga snygga förpackningar med förföriska budskap. Riktig mat behöver inget av det. Varför manipulera något som är bra från start?

Som ägg.

Här kan du läsa artikeln om “äggen”. Samt brista ut i skratt eller gråt över uttalanden som t ex “Eggs cause more cancer than processed red meat. And processed red meat is on the World Health Organization’s class 1 carcinogen list,”. Mycket ska man höra …

Växtbaserade stekta ägg. Jag tar mig för pannan och suckar högt för mig själv. Kollar innehållet: GMO-fri sojabönsprotein, GMO-fri sojabönskal, ärtfiber, ärtstärkelse, solrosolja, paprika och morot. Låter ju inte så farligt. Förutom den där solrosoljan, då. Samt, i mina öron, enormt onödigt.

Om du valt att inte äta ägg – fine. Om du gjort det valet med tanke på djurens och miljöns bästa och väljer att äta dessa hittepå-ägg – det vetesjutton. Jag har ingen aning om hur dessa “stekta ägg” produceras, men helt klart är ju att de produceras.

För att någon som vägrar äta riktiga ägg ändå ska kunna äta ägg så sätts alltså en hel process igång. Odla alla ingredienser. Transportera dem. Mecka ihop dem i nån fabrik. Förpacka. Leverera.

Ställ det mot detta:

Ha en höna. Ge henne det hönor ska äta. Hon lägger ägg. Plocka ägget. Ät det. Eller gå till din lokala handlare/bonde och köp ägg. Från frigående och glada hönor som fått picka runt och bada i sand.

Eller alternativet: Odla alla ingredienser eller köp dem i en butik. Ät. TADA!

Nu är jag inte ute efter att såga folk som gillar fejkägg vid fotknölarna. Jag är ute efter att visa att vi går över ån efter vatten i så många fall när det gäller maten. Oavsett vilken sorts kost vi äter. Vi är så lurade. Vi inbillar oss att saker som passerat genom en fabrik är bättre än originalen. Min “egen” kostmodell, lågkolhydratkost/keto, är långt ifrån skonad. Finns det en chans att tjäna pengar så kommer någon att vilja göra det.

Tro mig, jag förstår att man köper halvfabrikat och färdigrätter. Kanske för att man helt sonika är lat. Eller pga tids- och pengabrist (mat av sämre kvalitet är billigare). Har själv varit där som fattig student och sliten småbarnsmamma. Men så här i efterhand tänker jag att den snabba och billigare lösningen inte förbättrade min situation på något vis. Vad gäller tidsaspekten t ex, så tror jag att vi måste tänka om och börja prioritera matlagning. Riktigt mat ger bra näring och man orkar mer, helt enkelt. Och handen på hjärtat: visst sjutton kan vi ta en halvtimme från tv:n och datorn för att laga mat? För min egen del hade det troligen inneburit att jag hade fått mer energi och därmed bättre förutsättningar för att orka med livet med universitetsplugg och småbarnsliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *