Hälsokontroll modell XL

I tisdags var jag på Mörby Vårdcentral och blev tappad på nio rör blod. Jag hade beställt en hälsokoll via Werlabs. Man betalar på nätet och sen är det bara att glida in på en ansluten vårdcentral utan att boka tid – mycket smidigt!

Jag har ju gjort hälsokoll (med läkarbesök) vartannat år sen min LCHF-start. Förra året fick jag inte till det, så det är nu nästan tre år sen jag gjorde min senaste koll.

Redan ett par timmar efter mitt besök på vårdcentralen började de första provresultaten att trilla in i min digitala journal, och i går kväll kom de sista ihop med läkarkommentar.

Ditt blodvärde och ditt blodsocker ligger bra. I dina blodfetter ses förhöjda Kolesterolvärden samt en förhöjd nivå av LDL, vilket också kallas det ”onda” kolesterolet, vilket ofta kan påverkas med kostomläggning eller ökad motion. Vid osäkerhet kring detta kan du diskutera detta med din vårdcentral. I övrigt ses inget avvikande i dina provsvar.

Mitt totalkolesterol och LDL har gått upp. 2013 hade jag 7,0 i totalkolesterol och LDL var 5,01. Dock är kvoten mellan dessa två fortfarande hel godkänd: 4,25 (<5). Och mitt HDL har gått upp, vilket är toppen! Anledningen till att dessa värden ökat tror jag beror på två saker: när jag tog testet 2013 tränade jag mycket hårt fyra, fem gånger i veckan. Jag tränar inte alls nu. Sedan har jag fått in en del stress i mitt liv, en inre sådan. Det handlar om bekymmer och oro för andra, inget som alltså rör mig själv direkt. Jag är en känslomänniska uti fingerspetsarna, och påverkas mycket av andra välmående. Stress påverkar kolesterolet, så det spelar absolut in. Och med en fd utbränd hjärna blir effekten desto större.

Noterbart är även att jag ligger lågt i B12 och zink. Vid ett tidigare test låg jag också lågt i B12, vilket jag inte brydde mig särskilt mycket om vid tillfället. Den mat jag äter innehåller egentligen allt B12 jag kan behöva, men nu har jag helt enkelt fått svart på vitt att jag är dålig på att ta upp det. Zink har jag aldrig tidigare testat, och där ligger jag längst ner inom referensintervallet.

Vad ska jag göra, då? När det gäller kolesterolet kommer jag att försöka coola ner mig, att försöka släppa så mycket som möjligt av min oro. Jag ska börja med avslappningsövningar – har ni tips på någon bra app får ni gärna hojta till! Meditation går absolut bort – det stressar mig oerhört mycket och är inte min grej. På motionssidan är det längre promenader som står på agendan.

B12 och zink har jag redan börjat äta som tillskott. Jag kommer även att gå in för att mer aktivt göra min tarm ännu gladare än den är idag. Mage/tarm är ju min akilleshäl, så lite extra omsorg och probiotika kommer inte att skada.

I övrigt har jag fina värden. Mitt HbA1c (långtidssocker) ligger på 30, blodvärde 143. IGF-1 (har bl.a. betydelse för cancertillväxt) mätte jag för första gången, och jag är helnöjd med 110.

I höst kommer jag nog att köra testet igen för att se om mina åtgärder gett resultat. Då kommer jag nog att välja ett mindre paket. Jag köpte denna gång Werlabs största plus några extra.

Det finns säkerligen mer att grotta ner sig i – jag kan ju rikta in mig på att få toppenvärden på allt, om så är. Men för tillfället tänker jag koncentrera mig på det mest uppenbara.

Jag kan verkligen rekommendera Werlabs tester. Det går snabbt och smidigt. Som alltid bör man innan ha klart för sig varför man gör testerna och vad man ska göra åt ett eventuellt resultat. För min egen del var det till största delen ren och skär nyfikenhet. Mår man dåligt eller är oroad över något speciellt bör man istället kontakta läkare.

Jag vill förtydliga att jag betalat fullt pris för Werlabs tester, och har inget samarbete med dem. Jag skriver precis vad jag vill hur jag vill när jag vill.

7 svar på ”Hälsokontroll modell XL”

  1. Hej ! Jag som har ulcerös colit ( har nyss tagit prover och alla var jättebra, innflamationsvärdet var som hos en frisk människa )Jag köper probiotika från Great Life, Flora 20-14 Ultra Strength, samt varje dag tar jag det som får plats på en gaffel, mjölksyrad vitkål från Solsyran i Orsa.Den finns på Ingelsta kalkon på Östermalm, jättegod.
    Kristina.

    1. Toppen Kristina! Jag köpte LactiPlusForte i dag. Allra bäst är ju att få i sig nyttigheterna via kosten, men jag klarar faktiskt inte av smaken på surkål. Har provat flera sorter, även försökt med kombucha, men näe… 🙂

  2. Jag har just gjort samma test. Konstigt att referensvärdena inte är samma som i mitt test!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.