Genetiskt kartlagd

Tidigare i somras gled jag in på en Life-butik och köpte ett gentest från LifeGenomics. Man spottar i en plastburk, postar den och får efter ca fyra veckor en inbunden bok där drygt hundra gener redovisas. En droppe i havet med tanke på att vi har tiotusentals gener. De som testas ska fungera som beslutsunderlag för hur man ska leva för att optimera hälsan med hjälp av kost och motion.

Analysen omfattar bl a risk för övervikt, beroende, muskeltyp, vitamin- och mineralupptag, ämnesomsättning mm. Det är intressant läsning! Själva genanalysen är ju som den är och den ifrågasätter jag absolut inte. Däremot är ju inte råden alltid av det stuk som jag som kostrådgivare inom lågkolhydratkost kan hålla med om.

Här nedan sammanfattar jag resultat och råd inom respektive områden:

KROPPSVIKT
Jag har en ökad risk för övervikt. Min respons på olika fetter är helt normal. Likaså responsen på kolhydrater.

Deras råd:
Jag rekommenderas en balanserad kost, vilket innebär att jag ska äta från alla livsmedelsgrupper.

METABOLISM
Jag har en genuppsättning som gör att jag ligger på en genomsnittlig nivå när det gäller HDL, LDL och blodsocker. När det gäller triglycerider har jag en gynnsam genuppsättning som ger mig en lägre nivå av dessa.

Deras råd:
Undvik transfetter (bra!). Dock räknas majonnäs in bland dessa? Hmm… Det beror ju helt på vad den innehåller!

NÄRINGSUPPTAG
Mina gener gör det svårt för mig att ta upp D-vitamin, B9, järn och kalium. D-vitamin har jag testat på Werlabs, och jag låg lågt där trots att jag äter det varje dag. Jag har ett genomsnittligt upptag av B12 och natrium. B12 förvånar mig något, då alla hälsotester jag gjort visar att jag ligger mycket lågt, trots att jag äter mycket av de livsmedel som innehåller mycket av det. Min bentäthet är genomsnittlig.

Deras råd:
Att äta just de livsmedel som innehåller dessa vitaminer och mineraler. När det gäller D-vitamin saknar jag rådet om att vistas ute i solskenet. Jag rekommenderas även att äta mat med låga salthalter. Det gör jag ju redan eftersom jag lagar all min mat från grunden. Rådet känns för övrigt lite gammeldags, då saltets rykte förbättrats avsevärt de senaste åren.

MATVANOR
Låg tendens till sötsug. Vilket jag köper fullt ut. Har aldrig varit någon sockerjunkie. Jag har även högre förmåga att känna just söt smak. När det gäller mättnad och hunger har jag en lite ofördelaktig genuppsättning, jag har alltså genetiskt ”svårt” att bli mätt. Jag äter verkligen mycket, men äter man rätt mat är det lugnt! Min känslighet för besk smak är mer intensiv.

Deras råd:
Jag kan dricka ett glas vatten innan jag äter för att fylla upp magsäcken. Samt tillaga t ex broccoli och spenat som soppor för att slippa den beska smaken. Den beska smaken har jag själv aldrig ens reflekterat över. Upplever dem absolut inte som beska.

METABOLISKA EGENSKAPER
Jag förbränner alkohol, koffein och laktos effektivt.

Deras råd:
Alkoholkonsumtionen ska ändå hållas på en måttlig nivå (helt enligt min egen uppfattning). Kaffe ska jag, trots resultatet, enbart dricka två koppar av per dag. Varför? Sådana här påstående och rekommendationer dyker upp på fler ställen, och ingen förklaring till varför ges.

AVGIFTNING AV KROPPEN
Mina gener ger mig en något sämre förmåga att ta upp selen, jag ligger genomsnittligt på E-vitamin och har en lägre nivå av oxidativ stress (jippie!).

Deras råd:
Att äta livsmedel som innehåller dessa.

SPORT OCH FRITID
Min muskeltyp lämpar sig för uthållighetsträning typ långdistanslöpning och cykling. Vilket överraskade mig! Har ju provat flera gånger att komma igång med just löpning, men det är ju så tråkigt 🙂 Dock har jag nu bestämt mig för att lägga styrketräningen på hyllan ett tag, och verkligen gå in för att komma i gång med löpning. Min hälsena visar att jag har en lägre tendens för skador.

Deras råd:
Trots min eminenta hälsena bör jag värma upp ordentligt innan träning. Och lägga till uthållighetsträning. Helt ok.

MISSBRUK OCH ÅLDRANDE
Jag har en något förhöjd risk för missbruk av tobak och alkohol. När det gäller tobak (eller rättare sagt nikotin) är jag periodare, så det stämmer. Röker inte, men snusar ibland. Alkohol dricker jag mycket sällan, och har inga problem att låta bli. Mitt biologiska åldrande gynnas av mina gener (tjoho!) och är därmed långsammare än medel.

Deras råd:
Börja inte röka, håll nere alkoholkonsumtionen och äta C-vitamin, E-vitamin, Q10, zink och selen. Det sistnämnda rådet känns lite onödigt för mig? Lär ju inte behöva extra antioxidanter. Men rådet är ju inte dåligt. Något som är bra kan ju alltid bli ännu bättre!

ÖVRIGT
I avsnittet Kosthållningens ABC kommer kolhydrater först och anges som ”makronäringsämne”. Här slår jag genast bakut, då kolhydrater inte är ett essentiellt näringsämne. I samma avsnitt tas även GI upp och presenteras som ett bra sätt att hålla koll på blodsockernivån. Detta stämmer inte, då det är mycket annat som påverkar blodsockret. Reaktionen är mycket individuell, något som är extra tydligt bland diabetiker. Så att använda GI som ett verktyg för blodsockerkontroll är inte att rekommendera. Sist i stycket står det att ”Därför är morötter faktiskt hälsosamma även för diabetiker”. Det går inte att generalisera. Du som är diabetiker: ät och mät!

Sen kommer den här bilden:

pyramid

Suck.

I kapitlet Risk för övervikt ljusnar det:

Det är således rimligt att anta att en diet baserad på protein och fett med minimalt intag av kolhydrater skulle passa vår genetiska uppsättning bättre.

samt

Den gängse teorin är att kolhydrater bryts ned till enkla sockerarter, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Insulin stimulerar kroppen att ta upp näringen i fettceller, vilket leder till sänkt blodsockernivå och nya hungerkänslor och därmed en ond cirkel med viktuppgång. Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre blodsockerhalt och därmed lägre insulinfrisättning, vilket ökar fettförbränningen. Att hålla blodsockerhalten och därmed insulinnivån jämn förefaller dessutom vara förebyggande mot flera av de sjukdomar som associeras med övervikt.

När det gäller min risk för övervikt, rekommenderas jag faktiskt att överväga en lågkolhydratkost! Fast kostråden jag får längre in i boken gör gällande att min kost till 50-55 % bör baseras på kolhydrater. Får inte riktigt ihop dessa två.

kostråd

Som synes ligger deras råd långt ifrån min verklighet. Skulle jag äta enligt bilden ovan är jag övertygad om att jag skulle gå upp i vikt och få magkatarr. Bland annat.

Jag anar att LifeGenomics inte kan göra så mycket annat än att följa SNR, eftersom dessa är de rådande och officiella rekommendationerna. Däremot finns det ju helt klart en dragning åt lågkolhydratkost i övrigt. Kanske ska företaget helt och hållet skippa kostrådsbiten? Man rekommenderas att ta med boken till dietist – jag ska be dem lägga till kostrådgivare 😉 – för att lägga upp optimala kostråd. Bättre att låta det rådet vara allenarådande, tycker jag.

Boken omfattar över hundra sidor. Jag har gjort massor av anteckningar och kommer att skicka över dessa till LifeGenomics. Här följer några av mina reflektioner:

KÖTT OCH FISK
Du bör inte äta kött mer än 4 gånger i veckan. Ät gärna kalkon i stället för nöt- och fläskkött då det är mer hälsosamt.

Sådana påstående dyker upp på flera ställen. Vilka belägg har man egentligen för påståenden som dessa? Lite får jag intrycket av att det bara rapas upp populistiska påståenden. Här kommer ett annat exempel:

GENERELLA REKOMMENDATIONER
Ät minst 5 mål mat om dagen: frukost, mellanmål på förmiddagen, lunch, mellanmål på eftermiddagen och middag. Ät gärna livsmedel som innehåller mycket kolhydrater under förmiddagen för att begränsa dig till grönsaker under eftermiddagen. Välj färska och oraffinerade livsmedel. Färdiglagad mat innehåller många ohälsosamma tillsatser.

Det sistnämnda är ju helt korrekt! Men varför ska jag äta fem gånger per dag? Och var kommer proteinet in?

Försök att gradvis minska försökspersonernas saltintag visade att det systoliska blodtrycket (trycket när hjärtat pressar blodet genom artärerna) minskade med i snitt 5 procent och förekomsten av stroke och hjärtkärlsjukdom reducerades med 24 respektive 18 procent. Det är därför generellt rekommenderat att begränsa saltintaget.

Senare forskning visar på något helt annat när det gäller salt.

Ang sötsug:

• Andra bra substitut för sötsaker är riskakor med honung eller yoghurt.

Honung är ingen höjdare. Allt sött håller begäret uppe, bättre att skippa helt och hållet.

Det finns massor av annan info jag kan ta upp. Men då blir det en hel bok. Jag hoppas att det jag skrivit ger er en åtminstone överskådlig bild av testet.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag faktiskt testet, trots att jag med min kunskap och erfarenhet tycker att LifeGenomics råd inte är direkt klockrena alla gånger. Men tack vare testet har jag ju fått svar på varför jag ligger lågt i vissa värden från hälsotester jag gjort. Nu blir det till att lägga till vissa vitaminer och mineraler, t ex. Samt att göra ett seriöst försök med löpningen 🙂

Och icka att förglömma: för oss testnördar är det som lilla julafton att få hem den där boken!

Ett sånt här test gör man bara en gång i livet. Din genuppsättning och deras respons är ju liksom som de är! Och man kan ju faktiskt helt strunta i råden man får när det gäller kosten. Men som sagt: mitt tips är att de fokuserar enbart på generna och analysen av dessa.

Testet kostar 4 500 kr och säljs i Life-butikerna. Jag har betalat hela summan ur egen ficka, och har inte något som helst samarbete med vare sig LifeGenomics eller Life.