“Det händer i kroppen när du slutar äta kolhydrater” – ännu ett journalistiskt magplask

Läser en artikel på Expressen Premium. Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, uttalar sig om hur farligt det är att reducera kolhydraterna i kosten. Det är mycket jag reagerar på, men det jag upprörs mest över är påståendet att man blir trögtänkt när man drar ner på kolhydraterna.

Man blir trögtänkt. For life, verkar det som.

Jag fattar inte att den här myten lever kvar. Särskilt hos personer utbildade inom näringslära. För nog måste de väl studera glukoneogenesen under utbildningen? Denna fiffiga process där kroppen omvandlar NÄFÖRRESTEN. Jag hoppar förklaringen. Jag ska inte behöva förklara detta för en näringsfysiolog.

Räcker det inte med att massor av människor idag äter en kolhydratreducerad kost och FORTFARANDE är kapabla att sköta sina jobb, ta hand om barnen, ta viktiga beslut mm – kort sagt: fungera hur bra som helst. Inte bara i några få dagar. Utan faktiskt i åratal. Vad är det som är så himla svårt att förstå?

Man kan onekligen känna sig lite trögtänkt innan kroppen anpassat sig. Men det är övergående, och långt ifrån alla upplever detta. Kroppen måste vänja sig. Det intressanta är att många, många vittnar om att lågkolhydratkosten, och då särskilt den striktare varianten keto, gett dem en hjärnskärpa de tidigare aldrig upplevt. Och att denna skärpa håller i sig.

Hur i hela fridens namn får “experter” som Ingrid Larsson fortsätta uttala sig så här bergsäkert? Och det utan att hänvisa till någon som helst vetenskap? För att bara hävda att hjärnan behöver glukos är inte en vetenskaplig hänvisning. (Det är för övrigt sant – hjärnan behöver glukos. Men det innebär INTE att du måste tillföra det via kosten – det är nämligen här den där finurliga glukoneogenesen kommer in i bilden.) Jag skulle jag gärna sett ett gäng referenser till studier som verkligen visar att man blir trögtänkt på lågkolhydratkost, att det gör att hjärnan inte får tillräckligt med glukos för att fungera väl. SAMT att denna effekt kvarstår efter en omställningsperiod.

Och hur tänkte journalisten Yvonne Ahnström? Hon verkar ju ha svalt rubbet helt okritiskt? Blev hon inte fundersam med tanke på hur populärt lågkolhydratkost varit i så många år? Mängder av svenskar borde ju utifrån denna artikel vid det här laget sitta på institution. Hon hade kunnat göra en snabb googling och insett att “nämen, så konstigt, det här måste jag kolla upp lite närmare!” Herregud ….

Jag tror jag ska bjuda in henne till vårt nästa event. Kanske kan vara en ögonöppnare för henne att t.ex. träffa ett gäng läkare som själva äter lågkolhydratkost och även rekommenderar sina patienter att göra det.

När jag ändå är i gasen:

I början, innan kroppen anpassat sig till den nya kosten, kan en del få övergångsbesvär. Dessa är dock långt ifrån livshotande och går över. Det är inte så konstigt att kroppen reagerar efter årtionden på en helt annan kost. Andra har tur: kroppen anpassar sig snabbt (jag var en av dem) och man slipper besvären.

Det där med acetondoftande andedräkt är för övrigt ett tecken på att din kropp håller på att anpassa sig. Går över. Du kan läsa mer om detta och andra omställningsbesvär hos Diet Doctor: Biverkningar av LCHF och hur de botas

Det Ingrid Larsson säger om fibrer är en grov generalisering. Mitt intryck efter elva år i den här svängen är att de flesta som går över till lågkolhydratkost får skönare magar. Jag har läst otaliga historier om IBS och magkatarr som lugnat ner sig markant eller försvunnit helt efter att man skippat de där “livsviktiga” fibrerna. Jag har själv den erfarenheten.

Det är helt ok att inte gilla lågkolhydratkost. Men ska man dissa den ska man luta sig mot fakta. Inte rena dumheter.

Summa summarum: jag uppmanar Expressen och alla andra tidningar att höja ribban ett par snäpp när det gäller rapporteringen om kost och hälsa. Intervjua Ingrid Larsson om ni så gärna vill det, men sök efter fog för det hon påstår. Och intervjua gärna någon “från andra sidan”. Och sök givetvis efter fog för det också! Tidningarna vet att artiklar som denna säljer. Det lockar läsare. Och just det är det riktigt sorgliga – att folk köper sånt här. “Vi får de politiker vi förtjänar” – byt ut “politiker” mot “journalister”. Högkvalitativ journalistik om kost och hälsa får vi först när vi läsare börjar kräva det. Och slutar svälja populistiskt svammel med sensationella “sanningar”.

13 svar på ”“Det händer i kroppen när du slutar äta kolhydrater” – ännu ett journalistiskt magplask”

 1. Men så bra skrivet. Visst kan man vara lite “trög” i början innan kroppen vant sig. Jag var det men nu när min kropp vant sig är det inte problem. Jag funkar till och med bättre på ketogen kost än kolhydratrik mat.

 2. Har ätit förväxlande keto/normal lchf nu snart 11år. Började den 29 januari 2009. Slapp i början de omställningsbesvären men vet att det finns en skara som får dem tyvärr och att det info om lchf sedan baseras just på att så är det alltid. Detta har jag fått läsa sen när jag började i olika medier , kommer ihåg tex. Anna Bäsens skriverier om lchf i början. Aftonbladet är den som skriver mest så man kan undra vad baserar de sedan sin fakta på.. för inte är det vetenskap i allfall.
  Själv blev jag en diabetiker typ 0 när jag började med lchf och den vägen är det.. Fortfarande diabetiker typ0 och bättre hälsa som aldrig förr inräknat även en del av ungdoms åren. Är idag 67…
  Trögtänkt..kanske det som gör att jag fortsätter lchf idag.. och livet ut som det heter ..

 3. Industrin trycker på var så säker, mycket
  mer än vad som dom flesta kan förstå. Som ett ex så var
  en expert med i P4 extra i veckan och förklarar varför margarin är bättre och nyttigare än smör. Givetvis med ett svammel om kolesterol mm.
  Svårt att förstå vilka som trycker på?

  1. Jag höll fan på att brinna upp när jag hörde den intervjun. Så otroligt snedvriden människa. Nåja, jag har min kosthållning och den människan har sin. Må vi må som vi förtjänar båda två. 😊

 4. Jag lyssnade på Framgångspoddens intervju med Mattias Ribbing, där han berättade att han äter ketogen kost för att klara svåra minnestester utan att drabbas av blodsockersvängningar och energibrist. Med tanke på hur framgångsrik han är på sitt område måste han vara ett medicinskt under eftersom han har ätit lchf/keto i tio år och ännu inte förlorat mental skärpa 🙂

 5. Funderar ju på om det är så att kolhydratätare får trögare hjärnor så att de 1. blir mindre källkritiska (journalisten) och 2. får svårt att revidera sin uppfattning när nya fakta kommer in i bilden (experten).

  1. I ärlighetens namn var jag kanske lite tuff mot journalisten. Liiiite. Det är enorm konkurrens, man ska vara först, ha de mest klickvänliga rubrikerna. Oerhörd tuff arbetsmarknad för journalister, stor konkurrens. Men som sagt: bara liiite.

   1. I detta resonemang tror jag att du har en stor poäng. Journalismens granskande roll har övergått till en kamp för den enskilde journalistens överlevnad i en tidning vars aktieägare kräver avkastning på sina investeringar. Ergo: De granskande har i denna nya sköna värld övergått till att bli granskade. Av oss.

 6. En förklaring är att det finns stora summor pengar med i bakgrunden som spökar hela tiden. Lek med tanken att….. ja då förstår ni lättare att man hugger inte av armen som föder en i första taget.

  1. Det är jag fullt medveten om , Nisse. Men kan det verkligen finnas tillräckligt med pengar för att få någon att hävda något som så uppenbarligen är felaktigt? Jag är tveksam.

 7. Ingrid Larsson vet uppenbarligen inte att barn och vissa vuxna med svår epilepsi, behandlas med ketogen kost på våra universitetssjukhus / barnneurologen. Ketogen kost minskar anfallen vid ep. En gammal kunskap som kommit till heder med mycket goda resultat. Så enligt IL så gör barnneurologerna barnens hjärnor tröga, samt ger dem andra livsfarliga skador. Vem är ute och cyklar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *