Bli av med IBS och få en släng av diabetes istället

Ännu ett exempel på ”gå-över-ån”. Det forskas på läkemedel för att lindra IBS (irritable bowel syndrome). De skulle kunna spara en hel del pengar genom att googla på LCHF+IBS. Många blir nämligen helt bra eller mycket bättre genom att skippa fibrer och spannmål samt öka andelen naturligt fett.

En liten ”överraskning” var att fem testpersoner i gruppen som fick den aktiva substansen (eluxadolin) fick bukspottkörtelinflammation. Detta kan tydligen leda till att man får rubbningar i blodsockerkontrollen om man har otur.

Ofta blir hela ämnesomsättningen påverkad, vilket bland annat yttrar sig i dålig blodsockerkontroll, så att patienten kan behöva extra insulin trots att vederbörande i övrigt inte är sjuk på det sätt som vid ”vanlig” diabetes.

Jag är inte riktigt på det klara över om detta bara är tillfälligt, men vid trauma/sjukdom kan körtelns funktion bli störd och VOILÁ! så sitter man där med en kanske lite lugnare mage, men med en riktig skitsjukdom som bonus. Enbart risken att någon kan råka ut för detta borde göra att man lägger ner hela projektet.

– Det är en lite oroväckande signal som måste följas upp. Läkemedlet bör inte ges till patienter som haft problem med bukspottkörteln förut, säger han.

Även om man inte haft några kända problem, kan ju körteln kanske vara lite ur slag? Hur vet man liksom att patienten inte kommer att reagera? Men kanske tänker de att ”Jippie! Här kan vi forska på ÄNNU ett läkemedel som ska skydda bukspottskörteln om man har IBS och får eluxadolin”. Ungefär som med statiner och viagra.

Och så springer de gapskrattande hela vägen till banken.

För övrigt måste jag säga att rubriksättaren verkligen fått till det.