DAGEN EFTER-ÄPPELPAJ

Nja, inte som dagen efter fest, utan dagen efter den bakats. Pajen var nämligen inte särskilt god när den kom ur ugnen, utan blev riktigt god först efter att den svalnat, och som allra godast efter en natt i kylskåp!

INGREDIENSER (6 portioner)
3 äpplen
200 gr hackade/malda hasselnötter (inte för fint/inte för grovt)
150 gr rumsvarmt smör
ev sötning (jag hade i knappt en matsked Bakery)

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och riv äpplena. Lägg dem i botten på en ugnsfast form.
Nyp ihop smöret med hasselnötterna, blanda i ev sötning samtidigt.
Täck äppelrivet med smör- och hasselnötssmeten.
Ställ in formen i mitten av ugnen ca tjugo minuter.

Servera med lättvispad grädde.

 

PRISCILLAS EXTREMT GODA BLOMKÅLSPURÉ

När jag höll min första föreläsning bjöd jag även på mat. Min kompis Priscilla gjorde då sin mycket goda blomkålspuré. Den gjorde succé!

INGREDIENSER (fyra portioner)

500 gr blomkål
50 gr riven parmesanost
50 gr smör
salt
peppar
färsk persilja

Skär upp blomkålen grovt (stammen går också bra att äta!). Koka den mjuk i lätt saltat vatten.
Ta kastrullen av spisen och låt blomkålen rinna av i ett durkslag. Lägg gärna blomkålen på hushållspapper för att bli av med vätskan.
Lägg tillbaka blomkålen i kastrullen, ha i smör, salt och peppar.
Använd stavmixern och kör tills du har en jämn och slät puré.
Hacka persiljan, och rör ner i purén.

Servera gärna med en extra klick smör!

 

KRÄMIG PAPRIKAPYTT

INGREDIENSER (2 portioner)

3 paprikor – gul, röd, grön
1/2 gul lök
olivolja
2 rågade msk Philadelphiaost
1 dl grädde
en knapp dl vatten
salt
oregano (eller annan krydda du tycker om)

Skär paprika och lök i centimeterstora bitar.
Stek dem mjuka i olivolja.
Tillsätt vattnet och låt det småkoka en stund.
Tillsätt Philadelphiaost, grädde och kryddor och låt det koka ihop.

Servera till kött, fisk eller bara ät pytten som den är!

KOKOSTORTILLA

INGREDIENSER (4 tortillas)

1/2 dl kokosmjöl
8 äggvitor
ett krm bakpulver
ett krm salt
(ev lite vaniljpulver)

Blanda de torra ingredienserna. Vispa sedan ner äggvitorna.
Stek på medelvärme i smör/kokosfett.

Dessa tortillas passar utmärkt som utflyktsmat! Fyll dem med vad du tycker om, rulla ihop, slå in i plastfolie och ner i picknickkorgen med dem.

Ha i vaniljpulver, gör små plättar av smeten och servera dem med en klick grädde och några bär och du har en liten men naggande god efterrätt! Eller ät dem som helt vanliga pannkakor.

HELT VANLIGA JÄTTEGODA KÖTTBULLAR

INGREDIENSER (ca 50 st)

500 gram blandfärs
salt och peppar
1 dl grädde
smör till stekningen

Juliga köttbullar får du genom att tillsätta 2 kryddmått malen kryddpeppar!

Blanda ihop alla ingredienser och forma dem till bollar. Smält rejält med smör i stekpannan på ganska hög värme. Ner med köttbullarna och dra ner lite på värmen när de fått färg.

Ska jag äta dem vid ett senare tillfälle så ser jag till att de inte blir riktigt genomstekta. Det blir så mycket godare att tina upp dem och steka klart dem än att värma upp helt färdigstekta i mikron.

Och smeten håller ihop utan ägg eller ströbrödssubstitut!

TOMATE FRITO

INGREDIENSER (ca 3 dl färdig sås)

1/2 kg mogna tomater
1 vitlöksklyfta
150 gr gul lök
4 msk olivolja
salt

 

Skiva vitlöken tunt och lägg den i en medelvarm stekpanna tillsammans med olivoljan, låt den puttra i det tills den får färg.
Skala och skiva löken tunt, och lägg ner den i stekpannan.
Låt detta stå och puttra på medelvärme i ca femton minuter.
Under tiden kokar du upp vatten. Gör ett kryss i ena änden av tomaterna, och lägg ner dem i det kokande vattnet i en minut. Ta därefter upp dem, kyl av dem och skala dem.
Lägg sedan tomaterna (hela) i stekpannan tillsammans med löken. Salta och höj värmen något.

Låt allt koka ihop under ca tjugo minuter. Under tiden mosar du lök och tomater med en träslev för att få ut så mycket smak som möjligt.

När tomaterna är helt mosiga, låter du det puttra ett tag till för att få ut all götta. Därefter passerar du såsen genom en finmaskig sil.

Den här tomatsåsen passar mycket bra som bas i köttfärssås, i fiskgrytan, som soppa mm. Den är smakrik och mild. Det går säkerligen jättebra att krydda den på olika sätt, t ex med oregano om du vill använda den som pizzasås.

KOKOSGRÖT

INGREDIENSER (1 portion)

2 ägg
1 msk kokosmjöl
1 dl kokosgrädde/grädde
ev lite vaniljpulver

Blanda alla ingredienser i en kastrull och tillaga gröten under omrörning på medelhög värme. Ät den som den är, med lite bär, kokos- eller vanlig mjölk, kardemumma, kanel, en liten sked osockrad sylt.

Gröten blir som bomull i magen och är mycket mättande.

SNABB KYCKLINGGRYTA

INGREDIENSER (4 portioner)

4 kycklingfiléer
2 msk Ametlla+ 2
s
mör till stekning
1 1/2 dl vatten
1 dl smetana
1/2 dl grädde

Skär filéerna i mindre bitar och stek på dessa så att de får färg. Lägg i 2 msk Ametlla+ 2 och vatten och låt det puttra ett tag. Tillsätt smetana och grädde, och låt det puttra vidare tills såsen har fått den konsistens du vill ha.

OSTPUFFAR

Av nån outgrundlig anledning går det bara att göra puffar av brie i trekantsform! Har testat med runda och halvcirklar, men det går bara inte 🙂

Till detta goda, spröda snacks behöver du brieost och en mikrovågsugn. Skär önskat antal centimeterstora bitar av brie och placera ut dem med lite mellanrum på en tallrik. Jag brukar ha en bit bakplåtspapper på tallriken.

Ställ in tallriken i mikron och kör i en minut på medelhög temperatur. Öppna luckan och se efter om osten puffat och börjat få färg. Om inte, kör ett tag till. Effekten mellan olika mikrovågsugnar skiljer sig åt, och det enda att göra är att prova sig fram.