TOMATE FRITO

INGREDIENSER (ca 3 dl färdig sås)

1/2 kg mogna tomater
1 vitlöksklyfta
150 gr gul lök
4 msk olivolja
salt

 

Skiva vitlöken tunt och lägg den i en medelvarm stekpanna tillsammans med olivoljan, låt den puttra i det tills den får färg.
Skala och skiva löken tunt, och lägg ner den i stekpannan.
Låt detta stå och puttra på medelvärme i ca femton minuter.
Under tiden kokar du upp vatten. Gör ett kryss i ena änden av tomaterna, och lägg ner dem i det kokande vattnet i en minut. Ta därefter upp dem, kyl av dem och skala dem.
Lägg sedan tomaterna (hela) i stekpannan tillsammans med löken. Salta och höj värmen något.

Låt allt koka ihop under ca tjugo minuter. Under tiden mosar du lök och tomater med en träslev för att få ut så mycket smak som möjligt.

När tomaterna är helt mosiga, låter du det puttra ett tag till för att få ut all götta. Därefter passerar du såsen genom en finmaskig sil.

Den här tomatsåsen passar mycket bra som bas i köttfärssås, i fiskgrytan, som soppa mm. Den är smakrik och mild. Det går säkerligen jättebra att krydda den på olika sätt, t ex med oregano om du vill använda den som pizzasås.

KOKOSGRÖT

INGREDIENSER (1 portion)

2 ägg
1 msk kokosmjöl
1 dl kokosgrädde/grädde
ev lite vaniljpulver

Blanda alla ingredienser i en kastrull och tillaga gröten under omrörning på medelhög värme. Ät den som den är, med lite bär, kokos- eller vanlig mjölk, kardemumma, kanel, en liten sked osockrad sylt.

Gröten blir som bomull i magen och är mycket mättande.

SNABB KYCKLINGGRYTA

INGREDIENSER (4 portioner)

4 kycklingfiléer
2 msk Ametlla+ 2
s
mör till stekning
1 1/2 dl vatten
1 dl smetana
1/2 dl grädde

Skär filéerna i mindre bitar och stek på dessa så att de får färg. Lägg i 2 msk Ametlla+ 2 och vatten och låt det puttra ett tag. Tillsätt smetana och grädde, och låt det puttra vidare tills såsen har fått den konsistens du vill ha.

OSTPUFFAR

Av nån outgrundlig anledning går det bara att göra puffar av brie i trekantsform! Har testat med runda och halvcirklar, men det går bara inte 🙂

Till detta goda, spröda snacks behöver du brieost och en mikrovågsugn. Skär önskat antal centimeterstora bitar av brie och placera ut dem med lite mellanrum på en tallrik. Jag brukar ha en bit bakplåtspapper på tallriken.

Ställ in tallriken i mikron och kör i en minut på medelhög temperatur. Öppna luckan och se efter om osten puffat och börjat få färg. Om inte, kör ett tag till. Effekten mellan olika mikrovågsugnar skiljer sig åt, och det enda att göra är att prova sig fram.

 

STEKT VITKÅL

INGREDIENSER (2 portioner)

1 litet vitkålshuvud
50 gr smör
salt
ev vitlök
ev 1/2 dl grädde

Strimla vitkålen fint. Smält smöret på medelvärme i en stekpanna med höga kanter. Pressa gärna ner en vitlöksklyfta i smöret! Lägg därefter ner den strimlade vitkålen. Rör om då och då. Rätten är klar när vitkålen mjuknat och dragit åt sig smöret. Vill du ha en lite krämigare rätt kan du tillsätta grädde när vitkålen är klar och låta den stå kvar på plattan några minuter till. Ju längre tid det tar att tillaga vitkålen, desto godare blir den!

 

ÄGGMUFFINS

INGREDIENSER (8 stycken)

5 ägg
1 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
Salt
Peppar
1 1/2 dl fyllning t ex salami, fetaost, bacon, oliver – vad du gillar, helt enkelt!

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop själva smeten och fördela den i åtta stycken muffinsformar. Använd gärna en muffinsplåt!
Lägg därefter ner fyllningen i smeten.
Gräddas i 20 minuter, varav de fem sista med grillen påslagen.

Äggmuffins är den perfekta picknickmaten! De går utmärkt att äta både varma och kalla. Det går även bra att frysa dem.

KÅLPUDDING

INGREDIENSER (8 personer)

1 1/2 kg vitkål
rejäl klick smör
500 gr nötfärs
400 gr blandfärs
2,5 dl grädde
2 tsk lökpulver
200 gr Philadelphiaost
2 ägg
5 dl buljong

Sås
3 dl sky från kålpuddingen
3 dl grädde
1 1/2 msk soja
salt och peppar
(ev lite Arrowrot, Philadelphiaost ed)

Sätt ugnen på 200 grader. Strimla vitkålen fint och stek den mjuk i smöret.
Blanda färs, grädde, lökpulver, ägg och Philadelphiaost i en stor skål.
När vitkålen är klar blandas den med färsröran.
Lägg i ugnsfast form med höga kanter.
Häll över buljongen och sätt in i ugnen.
Ta ut puddingen efter 30 minuter och häll 3 dl av skyn i en kastrull. Ställ in puddingen igen, höj till 225 grader och låt gå i en kvart till.
Under tiden gör du såsen:
Koka upp skyn tillsammans med 3 dl grädde. Tillsätt sojan och salta och peppra. Tycker du att såsen blir för tunn, kan du reda den med lite arrowrot eller en klick Philadelphiaost.

 

BANANPLÄTTAR (LIBERALT, EJ LCHF)

INGREDIENSER (1 portion)

1 mogen banan
2 ägg
smör eller kokosolja att steka i

Mosa bananen och vispa samman med äggen till en slät smet. Enklast är att använda en stavmixer. Stek i smör på medelvärme.

Servera gärna med en klick visp- alt kokosgrädde smaksatt med t ex vaniljpulver, kanel eller kardemumma!

SCHNITZEL MED PERSILJESMÖR

INGREDIENSER (1 portion)

150 gr kalv- eller fläskschnitzel
1/2 dl mandelmjöl alt 1/2 dl Ametlla+ 2
1 ägg
salt och peppar
smör till stekning

Persiljesmör
50 gr rumsvarmt smör
3 msk hackad persilja
Ev salt.

Vispa upp ägget lägg. Häll upp mandelmjöl/Ametlla+ 2 på ett fat. Doppa köttet i ägget och vänd det sedan i paneringen. Stek på medelhög värme i mycket smör.

Blanda ihop ingredienserna till aromsmöret, och lägg en klick på den nystekta schnitzeln.

Om du väljer att panera med Ametlla+ 2 får du en kryddig skorpa på köttet – mycket gott!