FISKGRYTA

Min tolvåriga dotter var mycket noga med att jag skulle skriva att det var hon som kom på att det skulle smaka gott om man slängde i lite räkor i grytan 🙂

INGREDIENSER (6 portioner)

800 gr djupfryst torskfilé
50 gr smör
en stor purjolök
en sats tomate frito
ev 1 hg färska, skalade räkor
1 dl grädde
salt
peppar

Skär purjolöken i 1 cm breda strimlor. Smält smöret i en stor kastrull (medelvärme), lägg i purjostrimlorna och koka dem mjuka.
Skär den halvtinade fisken i 2 cm breda bitar och lägg ner dem i kastrullen. Lägg på locket och låt småputtra i ca fem minuter.
När fisken nästan är genomkokt tillsätts tomate frito och grädde. Salta och peppra och låt det puttra fem, tio minuter till.

Räkorna läggs i någon minut innan servering.

Vill du ha en lite hetare fiskgryta kan du t ex ha i lite chili.

SVART TRUMPETSVAMPSÅS

Här gonar sig svampsåsen med stekt fläskfilé och jordärtskockspuré. Jag är så lyckligt lottad att det växer svart trumpet i min trädgård!

INGREDIENSER (2 personer)
2 dl torkad trumpetsvamp
Smör
2 msk Philadelphiaost
Grädde
vitpeppar
1 msk soja

Blötlägg svampen och stek den sedan i smör. Klicka i Philadelphiaosten och rör runt tills den smält. Späd med grädde och låt det puttra ett tag. Tillsätt grädde tills såsen har den konsistens du vill ha. Peppra och tillsätt sojan.

 

JORDÄRTSKOCKSPURÉ

Jag har ingen aning om varför jag tyckte det var en bra idé att trycka ner körsbärstomater i purén, men den syns ju litegrann, i alla fall!

INGREDIENSER (2 portioner)

300 gr jordärtskocka
50 gr smör
salt

Skala jordärtskockan och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, i med smör och kör till puré med mixerstav. Salta.

Jordsärtskockan innehåller inulin som är en kolhydrat (ca 15 gr/100 gr). Den räknas dock som ett kostfiber, den passerar nämligen genom kroppen utan att brytas ner. Ett faktum som de som är lite känsliga i magen bör tänka på, det kan ge en del gaser.

KALVSTEK

INGREDIENSER
kalvstek av lämplig storlek (glömde titta hur mycket min vägde!)
smör
salt
peppar
lite vatten

Sätt ugnen på 150 grader.
Salta och peppra steken, och bryn på den i ordentligt med smör i en stekpanna.
Lägg sedan steken i en stekpåse och häll i en kaffekopp vatten.
Stick i en stektermometer och låt steken gå i ugnen tills den håller 62 grader (rosa).
Ta då ut steken och låt den vila.
Häll av skyn i en skål.

Medan steken vilar, gör du kantarellsåsen!

KANTARELLSÅS

INGREDIENSER (2 portioner)

2 nävar färsk kantarell
salt
vitpeppar
en dryg dl steksky
2 rågade msk Philadelphiaost
smör
2 dl grädde

Om du steker på svampen i samma stekpanna och -fett som du brynte steken i, behövs inte smöret eller kryddorna. Bättre att låta svampen dra åt sig alla goda smaker från steken i stället!

Stek på kantarellerna i smör.
Häll på stekskyn och låt det hela puttra lite.
Klicka i Philadelphiaosten och rör om tills den smält ordentligt.
Späd med grädden.
Njut!

 

DAGEN EFTER-ÄPPELPAJ

Nja, inte som dagen efter fest, utan dagen efter den bakats. Pajen var nämligen inte särskilt god när den kom ur ugnen, utan blev riktigt god först efter att den svalnat, och som allra godast efter en natt i kylskåp!

INGREDIENSER (6 portioner)
3 äpplen
200 gr hackade/malda hasselnötter (inte för fint/inte för grovt)
150 gr rumsvarmt smör
ev sötning (jag hade i knappt en matsked Bakery)

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och riv äpplena. Lägg dem i botten på en ugnsfast form.
Nyp ihop smöret med hasselnötterna, blanda i ev sötning samtidigt.
Täck äppelrivet med smör- och hasselnötssmeten.
Ställ in formen i mitten av ugnen ca tjugo minuter.

Servera med lättvispad grädde.

 

PRISCILLAS EXTREMT GODA BLOMKÅLSPURÉ

När jag höll min första föreläsning bjöd jag även på mat. Min kompis Priscilla gjorde då sin mycket goda blomkålspuré. Den gjorde succé!

INGREDIENSER (fyra portioner)

500 gr blomkål
50 gr riven parmesanost
50 gr smör
salt
peppar
färsk persilja

Skär upp blomkålen grovt (stammen går också bra att äta!). Koka den mjuk i lätt saltat vatten.
Ta kastrullen av spisen och låt blomkålen rinna av i ett durkslag. Lägg gärna blomkålen på hushållspapper för att bli av med vätskan.
Lägg tillbaka blomkålen i kastrullen, ha i smör, salt och peppar.
Använd stavmixern och kör tills du har en jämn och slät puré.
Hacka persiljan, och rör ner i purén.

Servera gärna med en extra klick smör!

 

KRÄMIG PAPRIKAPYTT

INGREDIENSER (2 portioner)

3 paprikor – gul, röd, grön
1/2 gul lök
olivolja
2 rågade msk Philadelphiaost
1 dl grädde
en knapp dl vatten
salt
oregano (eller annan krydda du tycker om)

Skär paprika och lök i centimeterstora bitar.
Stek dem mjuka i olivolja.
Tillsätt vattnet och låt det småkoka en stund.
Tillsätt Philadelphiaost, grädde och kryddor och låt det koka ihop.

Servera till kött, fisk eller bara ät pytten som den är!

KOKOSTORTILLA

INGREDIENSER (4 tortillas)

1/2 dl kokosmjöl
8 äggvitor
ett krm bakpulver
ett krm salt
(ev lite vaniljpulver)

Blanda de torra ingredienserna. Vispa sedan ner äggvitorna.
Stek på medelvärme i smör/kokosfett.

Dessa tortillas passar utmärkt som utflyktsmat! Fyll dem med vad du tycker om, rulla ihop, slå in i plastfolie och ner i picknickkorgen med dem.

Ha i vaniljpulver, gör små plättar av smeten och servera dem med en klick grädde och några bär och du har en liten men naggande god efterrätt! Eller ät dem som helt vanliga pannkakor.

HELT VANLIGA JÄTTEGODA KÖTTBULLAR

INGREDIENSER (ca 50 st)

500 gram blandfärs
salt och peppar
1 dl grädde
smör till stekningen

Juliga köttbullar får du genom att tillsätta 2 kryddmått malen kryddpeppar!

Blanda ihop alla ingredienser och forma dem till bollar. Smält rejält med smör i stekpannan på ganska hög värme. Ner med köttbullarna och dra ner lite på värmen när de fått färg.

Ska jag äta dem vid ett senare tillfälle så ser jag till att de inte blir riktigt genomstekta. Det blir så mycket godare att tina upp dem och steka klart dem än att värma upp helt färdigstekta i mikron.

Och smeten håller ihop utan ägg eller ströbrödssubstitut!