BILLIG LCHF-MAT

Matkontot behöver absolut inte bli högre när du äter lågkolhydratkost/LCHF! För många sjunker faktiskt matkostnaden, eftersom man inte längre köper färdigmat, läsk, chips, godis etc. Men även utan dessa extravaganser är det ibland svårt att få ihop det. Av egen erfarenhet (student/arbetslös/ensamstående) vet jag hur tufft det kan vara, särskilt när det känns som om det är oändligt mycket månad kvar innan kontot fylls på.

Här kommer därför några tips och råd. De är på intet sätt revolutionerande, men kanske hjälper det någon.

  • Gör en lista över basvaror. Dessa livsmedel är det du prioriterar att lägga matpengarna på: fetter, grönsaker, kött/fisk/ägg. När det kniper i kassan håller du dig strikt till dessa basvaror när du går och handlar.
  • Jag hittar ofta kött med kort datum med 30 % rabatt på Hemköp där jag handlar för det mesta. Köp och lägg i frysen! Storpack av skivad fläskkarré är ofta prisvärt – slå till då och frys in skivorna styckvis. Ska du köpa färs – välj fläskfärs. Billigare, fetare och saftigare!
  • Jag undrar om det finns något som är godare, bättre och billigare än svensk kål? Ett enda huvud ger mycket mat! Stek i smör, gör vitkålsmos eller min himmelskt goda kålpudding 🙂
  • När du lagar mat – laga mycket, portionera upp och lägg i frysen.
  • Är det riktigt, riktigt krisigt? Lägg pengarna på ägg och smör. Gör äggröra, omelett, äggmjölk, äggsmör t ex. Ägg innehåller i stort sett allt vi behöver i näringsväg, förutom c-vitamin.
  • Satsa på konserver – köp makrill och tonfisk när det är extrapris.

Men kvaliteten, då? Och miljön? Många menar att detta är precis lika viktigt som att dra ner på kolhydraterna när man äter LCHF. Visst, i en idealisk värld är det nog så. Men faktum är att man ibland inte har råd att tänka på dessa bitar, hur mycket man än vill. Har man en femtiolapp kvar fem dagar innan lön, så är det ganska kört. Det enda man kan göra då är att göra så gott man kan. Vilket absolut är gott nog.

2 svar på ”BILLIG LCHF-MAT”

  1. Med den volymen mat jag äter nu, känns det som om jag skulle kunna leva på Kobebiff och årgångsbordeaux, och ändå leva billigare än i mitt förra kolhyratsinfesterade liv.

    1. Ja, det känns inte som om maten blir dyrare utan att man klarar sig på hur lite som helst 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *