BITTE & BLANDAT | Blogg | Hälsa | kost

Benbuljong

8 mars, 2016

I går testade jag att koka egen benbuljong. Har läst så mycket om det på sistone, och det som till slut fick mig att göra slag i saken var Dr Fungs korta video om sjudagarsfasta. Inget jag ämnar testa, men jag vill gärna komma in i rutinen att äta en gång per dag igen. Jag mår absolut bäst av det.

Därtill vill jag även få i mig alla nyttigheter! Benbuljong innehåller gelatin och kollagen, två ämnen som är gynnsamma för lederna, huden, naglarna, håret, tarmen, magen – you name it! Inte för att jag har problem med dem, men detta kan ju vara ett sätt att mota Olle i grind. #attintebliyngreförvarjeår

I frysen hade jag ett lammben, rester efter en gudomligt god stek. Jag köpte fyra frysta märgben på Ica. Hem och ner i en stor kastrull (jag tinade dem inte innan). Efter en djupdykning i kylskåpet fick benen sällskap av två gula lökar, några morötter, en palsternacka och en bit kålrot. Jag hade i kanske tio vitpepparkorn, fem kryddpepparkorn och ganska så rejält med havssalt.

Jag fyllde på kastrullen med vatten så att det täckte allt och körde igång. Det fick småputtra i ungefär fem timmar, jag fyllde på med vatten en gång. Sedan stoppade jag kastrullen i min Wonderbag och gick och la mig.

Har man ingen Wonderbag kan man ställa kastrullen i ugnen över natten (typ 100 grader). Då slipper man oroa sig för att det kokar torrt eller att något annat går snett.

Det första jag gjorde i morse var att springa (nåja…) ner till köket för att kolla vad som hänt. Kastrullen var fortfarande ljummen, och jag var tvungen att smaka direkt. Hur gott som helst! Jag silade av grönsaker och ben och ställde in buljongen i kylen.

Någon timme senare kunde jag ta bort fettet som stelnat och lagt sig som ett lock ovanpå buljongen. Det smakade riktigt bra och jag har sparat det i en glasburk och ska steka i det. Jag värmde sedan ett glas buljong och HÅLLIMIGHÅRT! så gott det var!

Min buljong är lite grumlig, jag vet inte om den ska vara helt klar? Men kanske finns det fortfarande en del fett som kan tas bort. Fast jag struntar i att göra det.

Det enda abret är att jag kommer att få göra det här ofta. Det jag fick ut av detta kok kommer att vara uppdrucket på bara några dagar!

 

Only registered users can comment.

  1. Jag har också kokat buljong på märgben. Men fyy vad fett och äckligt. Men jag gör grönsakssoppa på den. Klarar inte av att dricka den som den är nu.

  2. Om man kokar upp benen och slår av vattnet sköljer benen och kokar upp med nytt vatten så får man en klar buljong. Man kan också skumma ett par gånger för att få bort allt protein som “smiter” i buljongen. Gör även hållbarheten längre!

  3. Intressant. Jag har länge undrat om man kan använda de där “hundbenen” till buljongkok. Då ska jag göra det.

  4. Ja det var jag också. Jag jobbade också lite där som spritservitris, det va kul, mycket röj där. Nu står det öde., först var livets ord där, sen släktforskarnas hus, men nu tror jag det står tomt.
    Kristina

  5. Låter onekligen intressant, men skall få mogna lite. Jag brukar köpa märgben till Laban (svart labrador ), så han får väl dela med sej. Jag jobbade med en kock för länge sedan han hade alltid en kastrull på gång. Roligt med din blogg alltid intressanta inlägg. Jag är från Leksand, men jobbade i min ungdom på Domnarvet det jätteroligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *