Att vara ense om att vara oense

I helgen skrev jag om en krönika jag läst och reagerat mycket starkt på. Mitt inlägg fick ett rejält genomslag, jag blev lite tagen på sängen av det, faktiskt. I mitt inlägg kritiserade jag skribenten som i mitt tycke uttryckt sig mindre trevligt och fördomsfullt om LCHF:are.

Hon kontaktade mig igår, vi fick igång en sansad diskussion som jag hoppas kommer att fortsätta. Ett par frågetecken rätades ut. Till exempel får jag intrycket av att det är avsaknaden av en officiell definition av LCHF ställer till med problem:

  • Det gör det svårt att uppfylla Socialstyrelsens riktlinjer som säger att de patienter som väljer att äta någon variant av lågkolhydratkost ska få stöd och information från sjukvården
  • Detta kan leda till att råden som ges om LCHF helt enkelt blir felaktiga

För mig och många andra står det helt klart vad LCHF är: en kost med lite kolhydrater, normalt proteintag och en högre fettandel. Vi utesluter spannmål, socker, frukt, lättprodukter. Kolhydraterna kommer huvudsakligen från ovanjordsgrönsaker, proteinet från t ex ägg, fågel, fisk. Fettet – animaliskt, kokosolja, oliv- och rapsolja. Hur fördelningen mellan dessa tre ser ut är individuellt.

Hur löser vi det här, då? Jag vet inte. Däremot sätter jag stort hopp till Kostfondens satsning på den kliniska studie vars mål är att få svar på vilken kost som är bäst vid diabetes typ 1. Kanske kan man med detta arbete få en definition av LCHF som kan användas inom sjukvården?

Via mitt engagemang i Smarta Diabetiker har jag fått ta del av många historier om dietister. Några får i ärlighetens namn stöd för sitt kostval från sina dietister. Flertalet handlar annars om ett motstånd mot kostvalet trots mätbara hälsoförbättringar. En del avstår från möjligheten att träffa en dietist. Jag förstår att folk är arga, frustrerade och ledsna. Vad gäller ”vår” sida, får vi också vår släng av sleven. Jag har flera gånger fått höra att jag är oseriös, en kvacksalvare samt livsfarlig, att jag på grund av att jag har en utbildning som i mångas ögon inte är vatten värd saknar rätten att uttala mig. Det ger extremt låsta positioner – från båda håll.

Under mina åtta år som aktiv LCHF:are har jag aldrig tidigare fått chansen att få diskutera LCHF/lågkolhydratkost med en dietist. Förrän nu. Jag tänker ta till vara på den möjligheten. Det känns i dagsläget ganska osannolikt att det slutar med att vi är ense om vad som är bra mat för diabetiker. Min kritik mot hennes text kvarstår. Däremot uppskattar jag verkligen att hon kontaktade mig. Förhoppningsvis leder det till att vi får en större förståelse för varandras ståndpunkter. Vilket i längden gagnar oss alla: både dietister och kostrådgivare, men framför allt diabetikerna.