“ÄTER MAN LCHF BLIR MAN INTE SJUK”

Hej, jag heter Bitte och är kostrådgivare inom lågkolhydratkost. I höstas fick jag en inflammatorisk sjukdom. TROTS att jag ätit LCHF i mer än sex år.

Vilket borde vara JÄTTEPINSAMT.

Varför skriver jag så? Jo, för att många verkar anse att om man äter LCHF, så blir man aldrig sjuk. Helt klart minskar vi risken för att drabbas av allehanda sjukdomar och besvär. Genom att hålla blodsockret på en låg och stabil nivå minimeras risken för att utveckla diabetes. Genom att undvika spannmål (gluten, fibrer, kolhydrater, stärkelse) minimerar vi risken att drabbas av allehanda magproblem med alla besvär som kan följa på det. Genom att laga mat från grunden av råvaror utan tillsatser undviker vi en mängd andra åkommor. Listan över exempel kan göras ännu längre.

Men lchf är ingen garanti för att vi aldrig ska bli sjuka. Kanske blir vi sjuka pga vår tidigare livsstil. Gener och anlag har givetvis ett finger med i spelet.

Just nu ser jag ut som om någon tänt eld på mig och försöka släcka med en yxa. Huden i ansiktet är rödflammig och fläckig, huden runt ögonlocken är alldeles röd och svullen. Högst troligt är att jag inte tål Finacea, en kräm mot perioral dermatit (PD). Det är ett inflammatoriskt tillstånd i talgkörtlarna i ansiktet.

Jag vet att jag äter bra. Så min nuvarande kost är inte anledningen till detta. Jag äter mina D-vitamin under de mörka månaderna, jag äter omega 3 sedan i somras, jag är pigg och glad och ostressad och är mycket nöjd med tillvaron. Har inga andra fysiska problem, har inte ont någonstans, magen fungerar finfint. Jag har inga andra symptom som föranleder läkarbesök eller allehanda tester av det ena eller det andra.

Jag anser att inställningen att LCHF är universallösningen på allt elände i världen är idiotisk, och ger många lchf:are som drabbas av sjukdom dåligt samvete och ångest. När folk vågar yppa att de på något sätt drabbats av någon åkomma, så kan de få kommentarer om att de måste ha gjort något fel. Inte blir man friskare av att bli anklagad för det. Eller så får man bannor för att man är någon som framställer LCHF i en dålig dager. En följd av detta tror jag kan vara att många inte vågar säga att de inte mår helt hundra. Och så kan vi ju inte ha det.

Med det här inlägget lägger jag upp en bild så ni ser hur jag ser ut idag. Jag – och läkarna – har inga svar på varför jag fått denna sjukdom. Jag har alltid haft känslig hud, men har inte haft några större problem på många, många år. Förmodligen har sjukdomen legat och lurat hela tiden, men något har nu triggat igång den. Säkerligen har LCHF bidragit till att hålla den stången. Men det är egentligen totalt ointressant. Det enda som jag bryr mig om just nu är att bli av med den.

En annan följd av detta är att man kan lockas att lägga massor av pengar på dyra tillskott och tester. Är man orolig för att man är sjuk är mitt råd att alltid söka läkare i första hand. De vet förvisso mycket lite om näringslära, men desto mer om sjukdomar. Och många läkare hänger faktiskt med i vad som händer, så att såga en hel yrkeskår vid fotknölarna är mycket orättvist. T ex de tre läkare som jag gjort mina stora hälsokoller hos har inte varit ett dugg negativa till min livsstil.

En annan sak som är värd att nämna i sammanhanget: gör inga tester om du inte vet vad du ska göra med svaret.

Det jag önskar är att vi ska våga tala om att vi blir sjuka – ”trots” LCHF. Visst, det pågår massor av diskussioner på olika forum om allehanda sjukdomar (vilket givetvis är toppenbra), men många av de drabbade har redan sjukdomen när de börjar med LCHF. De jag avser är de som blir sjuka efter att ha ätit LCHF en längre tid och inte vågar säga något.

Våga berätta, helt enkelt! För det är inte ett dugg pinsamt.

2 svar på ”“ÄTER MAN LCHF BLIR MAN INTE SJUK””

  1. Här var kunskapen bristfällig. Människor har i årtusenden ätit en kost primärt bestående av protein och fett, i liten mån kolhydrater. Mycket av de kolhydrater som serveras idag innehåller toxiner och gifter från jordbruk. Hur man blir frisk av det vet jag inte.

    Man försätter inte kroppen i svält varken på lchf eller carnivore, det är ju det som är hela poängen att man bränner fett utan att vara i svältläge. Att någon vill förbjuda folk att äta vad de vill och tycker dem mår bra av är elakt och sjukt. Dessutom har personen som skrivit detta elaka inlägg en totalt sjuk bild av sundhet. Folk som bygger stor del av sin kost på kolhydrater är ofta tjocka och helt osunda! Det är främst vegetarianer/veganer som ser osunda ut och som inte får i sig all näring (ex B12, magnesium osv)

    Jag kan utläsa att den här personen inte träffat vare sig lchf-ätare, keto-folk eller carnivore-ätare. Det är sekt-liknande beteende att vilja förbjuda andra och att kategoriskt smutskasta andra. Vem tillhör en sekt? Du verkar ju salig i din tro att oxalater, leptiner, glyfosat, socker och annat trams skulle vara bra för kroppen!

  2. Lchf anhängare beter sig som en sekt. Det där desperata i att försöka hålla uppe en fasad och visa att man är frisk. Lchf är sjukt och de som äter det ser inte sunda ut. Kostdoktorn ser ut som om ögonen skelar och annika dahlqvist ser väldigt osund ut. Kolhydrater, stärkelse, det är det människor ska äta. Då blir vi friska, sunda , uthålliga, starka och det behövs! Lchf trycker ner aptiten ( därför sötsuget försvinner!) och försätter kroppen i svältläge är sjukt och borde förbjudas. Titta på sunda friska människor hur de ser ut. Titta sedan på lchf are. De ser ut som om de kommit från outer space. Ingen frisk ansiktsfärg, ingen gnistrande blick. Snälla sluta med detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *