EFTERRÄTTER

ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS (LIBERAL)

27 december, 2015

Jag har inte angivit något mått på vaniljpulvret. Hemma i lådan fanns Dr Oetkers i kvarn. Jag fick ha i massor för att få någon smak! Troligen var den inte direkt dagsfärsk 😉 Att jag har massor av fräscht vaniljpulver på weblagret nere i min källare hade jag inte en tanke på… 😛

INGREDIENSER (8 portioner)
Kaka
2 ägg
180 gr sötmandel
1/2 krm bittermandelolja
100 gr osaltat smör
ev sötning (2 tsk Bakery+)
4 syrliga äpplen
TOTALT 95 GRAM KOLHYDRATER=11,9 GR/PORTION

Vaniljsås
2 äggulor
4 dl grädde
vaniljpulver
1 tsk potatismjöl utrört i lite grädde
ev sötning (1 tsk Bakery+)
TOTALT 16 GR KOLHYDRATER=2 GR/PORTION

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda allt utom äpplena i en matberedare och blanda till en smet (använd knivtillsatsen). Strimla äpplena, jag använde mandolin. Lägg dem i botten på en ugnsfast form och täck med smeten. In i ugnen i 25 minuter.

Gör såsen under tiden: blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning tills såsen fått tjockare konsistens. Vispa såsen kall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *