42 timmar utan mat

Så har jag gjort det – min första längre fasta! I söndags morse kände jag att det var dags att prova. Då hade jag ätit middag vid sexsnåret kvällen innan, samt ätit ca 1 dl (äkta!) glass vid nio. Söndagen gick bra fram till eftermiddagen, då började huvudvärken komma. En mugg buljong och lite senare några nypor salt nersköljt med vatten var den på en helt acceptabel nivå. Måndagen var helt huvudvärksfri.

Jag har druckit mängder av vatten, och även kaffe, te och buljong. I kaffet har jag haft lite grädde och kokosolja. Med min maghistorik är jag alldeles för rädd för att den ska braka, och lite fett verkar skydda den. Detta är troligen ett rent och skärt hjärnspöke, och nästa gång ska jag skippa båda.

Jag har inte varit hungrig. Trodde att jag skulle vara jättehungrig när jag vaknade på måndagsmorgonen, men inte då. Pigg och glad var jag också. Lite senare var jag iväg och handlade inför middagen, och när jag skulle ställa in varorna hemma i kylskåpet såg jag att vi hade kvar lite tryffelsalami sedan helgen. Det blev mitt fall 🙂 Så det blev alltså 42 timmars fasta istället för 48.

Inför middagen på måndagskvällen trodde jag att jag skulle vräka i mig mat! Men jag var inte alls tokhungrig, och åt lika mycket som jag brukar göra.

Varför gjorde jag detta? Först och främst var jag nyfiken på om jag skulle fixa det. Och det gjorde jag utan problem. En annan orsak är att jag i och med förklimakteriet lagt på mig några kilon som alla satt sig på buken, och dessa vill jag få bort. Vågen visade ingen större skillnad efter fastan, men jag funderar på att lägga in en 36-timmarsfasta varje vecka. Det kan kanske göra susen för de där få kilona om jag gör det regelbundet. Sen tror jag att fasta är nyttigt rent generellt. Vi dör i alla fall inte av att gå utan mat en längre tid. När i människans historia har vi tidigare haft tillgång till mat 24/7, liksom?

Vill du läsa mer om fasta rekommenderar jag Jonas Bergqvist som skrivit mycket om just detta!